Een oude Audi leren autostoel ombouwen naar bureaustoel

Een AUDI A6 autostoel ombouwen tot bureaustoel

Op mijn werk kwam ooit eens ter sprake dat ik nog wel ergens in een donker hoekje een oude stoel uit een VW T3 had staan. ‘Daar moet je een bureaustoel van maken’ opperde één van mijn collega’s. Aangezien ik het idee wel leuk vond ben ik slag gegaan om een bureaustoel van een autostoel te gaan maken.

Als ik dan toch een bureaustoel zou gaan maken van een oude autostoel wilde ik daar geen oude T3 stoel voor gebruiken. De T3 stoel die ik had staan had namelijk de bekende kunstleren bekleding. Nee, als ik dan toch een autostoel ging gebruiken om tot bureaustoel om te bouwen wilde ik ook een lekkere comfortabele autostoel met echte leren bekleding. In mijn T4 zitten dan wel twee leren stoelen, maar die kan ik daar dus niet missen.

Een leren Audi A6 autostoel gekocht voor het bureaustoel project

Zo gebeurde het dat ik had besloten om een leren Audi A6 autostoel om te gaan bouwen naar een bureaustoel. Het project bureAUDIstoel was geboren. Eens gekeken wat een oude Audi A6 stoel op Ebay zou gaan kosten. Daarbij stuitte ik op een advertentie waarin een sleetse bestuurdersstoel werd aangeboden. Probleem was wel dat deze oude leren Audi A6 stoel in Duitsland stond. Na contact te hebben opgenomen met de verkoper bleek dat hij de stoel wel bij mij kon bezorgen. De Audi A6 stoel die ik als bureaustoel zou gaan gebruiken was dus gevonden en gekocht.

De leren bekleding had flink te lijden gehad van gebruik in de A6

De stoel verkeerde in een te verwachten flink gebruikte staat. Deze Audi A6 autostoel zat echt fantastisch, en het was duidelijk dat deze stoel afkomstig was uit een ooit duurdere Duitse bolide. De leren bekleding was de jaren van gebruik, en het gebrek aan onderhoud, echter duidelijk aan te zien. De wangen aan de instapkant hadden kale plekken. Er zat een klein scheurtje op de zitting en het leer was over de hele stoel glimmend zwart. Voordat de autostoel dienst zou gaan doen als bureaustoel moest de bekleding dus de nodige TLC hebben.

Leer van een autostoel behoort mat te zijn. Als het leer glimt is het teken dat het vet en smerig is. Ik was, door de leren bekleding in mijn T4, al in aanraking gekomen met de onderhoudsproducten van Colourlock. In mijn collectie had ik echter alleen middelen om nieuw leer te onderhouden. Ik had nu dus ook wat middelen nodig om oud en verwaarloosd leer te behandelen.

Na mijn online bestelling had ik de benodigde spulletjes snel in huis. Colourlock heeft ook lederverf in het programma waarmee kale plekken bijgewerkt kunnen worden. Ik had dat product ook nodig maar had geen idee welke naam de kleur van mijn leren Audi A6 stoel had. De importeur van Colourlock bleek echter aan de hand van een staaltje van de bekleding te kunnen bepalen welke kleur het leer van mijn stoel had. Aangezien ik uiteraard niet in de leren bekleding wilde knippen kon ik de kleur ook laten aanmaken door de hoofdsteun op te sturen.

Een autostoel uit een Audi A6 met verwaarloosde leren bekleding

De gekochte leren Audi A6 autostoel

De verwaarloosde leren bekleding behandelen

De eerste stap was het reinigen van het leer van de Audi A6 stoel. Onder het glimmende zwarte uiterlijk bleek donkergrijs leer schuil te gaan. Op de bijgaande foto is het verschil te zien op de zitting waarbij één helft is gereinigd. De andere helft is, zoals te zien, nog niet behandeld..
Na het reinigen heb ik het scheurtje gerepareerd. Tevens enkele kale plekken met lederplamuur hersteld en de lederverf op kleur behandeld. Als laatste stap heb ik het leer nog een keer behandeld met een voedend middel.

De onderhoudsproducten waarmee ik de leren bekleding van de Audi A6 stoel heb behandeld

Producten voor de behandeling van de leren bekleding

De leren bekleding van de zitting van de Audi A6 autostoel half gereinigd

De helft van de bekleding op de zitting gereinigd

De leren bekleding van de Audi A6 stoel was nu behandeld. Het project om er een bureaustoel van te maken kwam door omstandigheden echter voor lange tijd stil te staan. De stoel deed in die tijd ondankbaar dienst als rookstoel in de schuur. Even leek het er op dat het project om er een bureaustoel van te maken helemaal geen doorgang meer zou vinden.

De Audi A6 stoel wordt een echte bureaustoel

Op zekere dag begon het toch te kriebelen. Ik heb toen hulp gevraagd aan mijn vader om de leren Audi A6 bureaustoel te gaan bouwen. Op het internet had ik al een onderstel van een Sparco bureaustoel besteld wat mij wel geschikt leek voor dit project. Het idee was om een betonplex plaat onder de Audi stoel te monteren waar het onderstel dan op vastgezet kon worden.

De leren Audi A6 stoel had aan de onderzijde nog alle onderdelen. Hieronder ook een rail waarover de stoel voor- en achteruit versteld kon worden toen hij nog in de auto zat. Met enkele U-beugels heb ik de betonplex plaat direct onder op deze rail gemonteerd. Het idee was om daar dan weer het onderstel van de bureaustoel op te monteren. Simpel, maar helaas bleek dit niet te werken omdat de stoel veel te hoog kwam te staan. Ik kon, zelfs met mijn 1,97m, niet met de voeten aan de grond kon komen. De Audi A6 stoel kon dan wel heerlijk zitten, op deze wijze was hij niet te gebruiken als bureaustoel.

De leren Audi A6 autostoel nadat het leer is gereinigd en behandeld

De leren bekleding na reiniging en herstel

Eerst moest de autostoel gedeeltelijk worden gesloopt

Tja, en nu? Er bleef geen andere optie over dan de betonplex plaat direct op de bodemplaat van de leren Audi A6 stoel te monteren. Daarvoor heb ik alles aan de onderkant van de stoel er af moeten slopen. Dit resulteerde in een grote stapel rotzooi die bestond uit een oude autostoel en een berg onderdelen. Zou dat nog goed gaan komen, of paste de stoel zo gewoon beter in een kliko?

Na demontage van alle onnodige onderdelen aan de onderzijde van de leren Audi A6 stoel bleken er vier punten aan het frame over te blijven die zeer geschikt waren om voor een boutje en een moertje. Met een aantal hoekijzertjes bleek de betonplex plaat zich zeer goed onder de autostoel te laten monteren. Zelfs de hoek kwam helemaal goed uit. Aan de voorkant van de stoel moest wel een extra latje geplaatst worden omdat de betonplex plaat daar niet strak tegen de bodemplaat van de stoel kwam te zitten. Het bureaustoel onderstel was nu makkelijk op de betonplex plaat te monteren. Na montage bleek de zithoogte  ook helemaal goed te zijn. Ik kon nu wel met de voeten aan de grond komen zoals wenselijk is bij een bureaustoel! Ook werd de betonplex plaat nu aan het zicht ontnomen door de grijze kunststof omlijsting van de leren autostoel.

Alle overbodige onderdelen aan de onderzijde van de Audi A6 stoel gedemonteerd

De leren Audi A6 stoel in een berg onderdelen

De leren Audi A6 stoel is nu een zeer comfortabele bureaustoel

Wellicht was deze oude autostoel ooit de leren bestuurdersstoel van een dure Audi A6.  Misschien heeft er wel een fatsige dikke Duitse vertegenwoordiger tienduizenden kilometers in deze oude autostoel afgelegd. Af en toe één van zijn billen iets uit de zitting omhoog tillend om, door de ranzige bratwurst en een schraal glas bier, een scheet te laten. Een scheet die je niet alleen kon ruiken maar ook kon proeven.