Digitale tekeningen van VW bussen.

In een voormalige baan heb ik gewerkt met het programma CorelDraw om eenvoudige tekeningen in vectorformaat te kunnen maken. Deze bestanden bestonden uit eenvoudige lijntekeningen zonder enige vorm van sier of opmaak, en waren nodig om vormen en letters uit plakfolie te kunnen snijden. Het uitsnijden van deze vormen en/of letters gebeurde met behulp van een snijplotter die zijn input vanuit de vectorbestanden kreeg. Op deze wijze heb ik toentertijd ook mijn voormalige T3 bestelbus van de Kreidler belettering voorzien.

Wat zijn vectorbestanden?

Iedereen weet eigenlijk wel wat een zogenaamde bitmap is. Een foto op het beeldscherm van uw PC, of mobiele apparaat, is opgebouwd uit kleine gekleurde vierkante blokjes., de zogenaamde pixels. Deze pixels worden duidelijk zichtbaar als een dergelijke foto vergroot wordt. De foto wordt steeds minder scherp en de vormen op de foto krijgen kartelige randen. Als een foto ver genoeg wordt vergroot worden op zeker moment ook de gekleurde vierkantjes zichtbaar waaruit de foto is opgebouwd. Bestanden die uit de genoemde pixels zijn opgebouwd worden dus bitmaps genoemd.

Waarin verschilt een vectorbestand nu van een bitmap? Vectorbestanden zijn in tegenstelling tot bitmaps, niet opgebouwd uit pixels, maar maken gebruik van wiskundige vormen als lijnen en curves. Deze lijnen en  curves hebben allemaal vaste punten in relatie tot de X- en Y-as. Deze punten worden in combinatie met de richting van een lijn of curve opgeslagen in het vectorbestand. Een vectorbestand kan ook ongestraft geschaald worden zonder aan kwaliteit te verliezen omdat de posities van de lijnen en curves bij het verschalen opnieuw worden berekend. Een vectorbestand zal dan ook altijd scherp blijven als deze vergroot wordt en geen kartelige lijnen vertonen zoals dat het geval is bij een bitmap.

Vectortekeningen zijn, in tegenstelling tot afbeeldingen opgebouwd uit pixels, ongestraft te verkleinen of te vergroten zonder kwaliteitsverlies. Vectorbestanden worden dan ook veel in de grafische wereld gebruikt voor onder andere drukwerk enz.